pÓgina anterior pÓgina segŘent

Com vivien

Per poder saber com vivien els humans, ens hem de remetre a les troballes arqueol˛giques. S'ha trobat una enorme tipologia d'eines de pedra que ens parlen de funcions especialitzades. Algunes servien per tallar, altres per treballar la pell, es feien fines puntes de fletxa per cašar...

les eines de pedra / treball de les pells / caša, pesca, recolĚlecciˇ
Eines de pedra: La gran quantitat i diversitat de tipologies pel que fa al tall de les pedres ens donen molta informaciˇ de la especialitzaciˇ de les eines.

De les pedres de mÚs duresa, se'n feien destrals esmolades.

Els n˛duls de sÝlex eren els mÚs apreciats perquŔ es podien tallar en fines lÓmines amb les quals es feien ganivets o s'encastaven a mÓnecs per fer dalls per segar.

feu clic per tornar a dalt
Treball de les pells: Algunes eines sˇn tan especialitzades que no hi ha dubte de la seva finalitat: eren ratlladors que servien per separar la pell de la carn i el greix.

Per˛ entre les troballes hi ha un petit utensili que ens dˇna noves pistes: s'han trobat agulles fetes d'os o d'espines de peix. Si hi ha agulles, nomÚs pot significar que feien vestits. Estem davant d'humans que feien eines i treballs que requerien forša destresa manual, per tant les mans havien d'estar lliures per treballar.

Potser va essent hora, doncs, que canviem el vell t˛pic d'humans salvatges coberts amb pells per damunt les espatlles, passant fred...!

feu clic per tornar a dalt

Caša, pesca, recolĚlecciˇ: Els arpons, fets amb banya de cŔrvol, tenien un mÓnec lligat amb una llarga corda que permetia recuperar-los.

L'invent del percussor, afegit a l'extrem de la llanša, permetia multiplicar la forša de llanšament, augmentant aixÝ la distÓncia de caša.

En contra del que sovint es creu, els humans menjaven poca carn; la reservaven per a ocasions especials, per festes i celebracions. La base de la seva dieta era el gra, les arrels, els fruits del bosc, la fruita...

feu clic per tornar a daltfeu clic per tornar a la pÓgina principal