pàgina anterior pàgina següent

L'art: essència de la vida

No es pot entendre la vida dels humans antics sense parlar de l'art. L'art formava part de la seva quotidianitat de forma indissoluble de la mateixa manera que els cicles estacionals i les tasques diàries estan lligades a l'alternança de la nit i el dia. Sabem que era així perquè allà on han viscut humans, hi hem trobat mostres d'art.

les pintures / treball en diversos materials / ornaments personals / la música
Les pintures: Tothom que hagi visitat una cova amb pintures rupestres prehistòriques ha experimentat la sopresa de la seva habilitat i perfecció tècnica.

S'han donat moltes explicacions sobre el seu significat i cap no resulta del tot convincent, perquè les troballes arqueològiques ens diuen que els ossos dels animals caçats no es corresponen amb els animals més dibuixats a les parets de les coves.

Hi ha pintures realitzades amb diverses tècniques: algunes són fetes amb els dits, altres amb un tampó sucat i imprès, altres tenen una combinació de traços pintats amb carbó i tints minerals aplicats a pinzell...

feu clic per tornar a dalt
treball en diversos materials: Entre les troballes arqueològiques, han aparegut objectes que no poden tenir una explicació funcional: no són eines, no són utensilis artesanals. Són peces el significat de les quals ens obra una finestra a un món de creences i de màgia...

S'han trobat objectes artístics que eren, probablement, peces de culte: les estatues femenines amb ostentoses connotacions sexuals, parlen d'un culte que no per ancestral és desconegut: el culte a la deessa mare, la deessa de la vida.

Tot i la naturalesa làbil d'alguns materials que no han sobreviscut al pas del temps, se sap que tallaven figures en banya, os, corn, pedra...

feu clic per tornar a dalt
ornaments personals: Entre les troballes arqueològiques no falten les denes de collaret, els amulets, les petxines perforades, les arracades, les fíbules i altres ornaments personals.

Aquests objectes ens donen molta informació de les activitats que nodrien la seva vida quotidiana, els interessos personals, els símbols de poder i els elements d'intercanvi.

Sabem, per exemple, que valoraven especialment les pedres precioses. L'àmbar era molt apreciat des de, com a mínim, fa 30.000 anys. Les mines de Can Tintoré, d'on s'extreia la variscina, són una altra mostra dels patrons d'intercanvi.

feu clic per tornar a dalt
la música: Com podem saber que coneixien la música?

Hi ha tres motius que ens permeten afirmar-ho:


I si tenien música, cantaven, i si cantaven, tenien poesia...!

feu clic per tornar a dalt

Per apreciar l'alt nivell de les creacions artístiques, feu una visita a les següents adreces:

feu clic per tornar a la pàgina principal