No es pot entendre la vida dels humans antics sense parlar de l'art. L'art formava part de la seva quotidianitat de forma indissoluble de la mateixa manera que els cicles estacionals i les tasques diàries estan lligades a l'alternança de la nit i el dia. Sabem que era així perquè allà on han viscut humans, hi hem trobat mostres d'art.
Les pintures: Tothom que hagi visitat una cova amb pintures rupestres prehistòriques ha experimentat la sopresa de la seva habilitat i perfecció tècnica.
S'han donat moltes explicacions sobre el seu significat i cap no resulta del tot convincent, perquè les troballes arqueològiques ens diuen que els ossos dels animals caçats no es corresponen amb els animals més dibuixats a les parets de les coves.
Hi ha pintures realitzades amb diverses tècniques: algunes són fetes amb els dits, altres amb un tampó sucat i imprès, altres tenen una combinació de traços pintats amb carbó i tints minerals aplicats a pinzell...
treball en diversos materials: Entre les troballes arqueològiques, han aparegut objectes que no poden tenir una explicació funcional: no són eines, no són utensilis artesanals. Són peces el significat de les quals ens obra una finestra a un món de creences i de màgia...
S'han trobat objectes artístics que eren, probablement, peces de culte: les estatues femenines amb ostentoses connotacions sexuals, parlen d'un culte que no per ancestral és desconegut: el culte a la deessa mare, la deessa de la vida.
Tot i la naturalesa làbil d'alguns materials que no han sobreviscut al pas del temps, se sap que tallaven figures en banya, os, corn, pedra...
ornaments personals: Entre les troballes arqueològiques no falten les denes de collaret, els amulets, les petxines perforades, les arracades, les fíbules i altres ornaments personals.
Aquests objectes ens donen molta informació de les activitats que nodrien la seva vida quotidiana, els interessos personals, els símbols de poder i els elements d'intercanvi.
Sabem, per exemple, que valoraven especialment les pedres precioses. L'àmbar era molt apreciat des de, com a mínim, fa 30.000 anys. Les mines de Can Tintoré, d'on s'extreia la variscina, són una altra mostra dels patrons d'intercanvi.
la música: Com podem saber que coneixien la música?
Hi ha tres motius que ens permeten afirmar-ho:
I si tenien música, cantaven, i si cantaven, tenien poesia...!
Per apreciar l'alt nivell de les creacions artístiques, feu una visita a les següents adreces: