pÓgina anterior pÓgina segŘent

Coneixements

Per poder saber els coneixements que tenien els humans que van viure fa milers d'anys, sovint nomÚs tenim les troballes arqueol˛giques. Hi ha indicis que ens permeten afirmar que tenien un bon coneixement del medi, de tal manera que havien desenvolupat sistemes per anotar els cicles de la natura relacionats amb el gir de les estrelles al firmament. TambÚ practicaven la mineria.

astronomia / calendaris de pedra / la mineria
astronomia: Quan veiem les runes de Stonehenge (Anglaterra) quedem impressionats per les dimensions de les pedres, de 60 tones cadascuna, dutes des de molt lluny per a situar-les acuradament en un emplašament i en una precisa disposiciˇ circular. Hi ha molts estudis que demostren que es tracta d'un observatori astron˛mic gegant que assenyala els desplašaments del sol al llarg de l'any (solticis i equinocis). TambÚ se sap que el cercle mÚs petit de pedres negres assenyalen les fases de la llunya. Per les seves dimensions, es creu era un lloc de culte. Va ser reconstruit diverses vegades, sempre en el mateix lloc. Per quŔ?

Si per comptes de pedres, situem pals verticats (gn˛mons), en forats prŔviament gravats a la roca, tenim el mateix sistema de control dels moviments dels astres, per˛ amb un important avenš tecnol˛gic:

El principi del pal (gn˛mon) que assenyala el temps sobreviu encara en els tradicionals rellotges de sol. Sˇn de precisiˇ astron˛mica!

feu clic per tornar a dalt
Els calendaris de pedra: se'n troben per tota la penÝnsula ibŔrica, Franša i les illes britÓniques.

Per˛ no ens cal anar tan lluny. A Catalunya, a la serra de l'Albera, n'hi ha un de preciˇs!

La fotografia va ser feta el dia del soltici d'hivern, ara fa dos anys. El sol ixent entra dins el cercle, amb precisiˇ astron˛mica, formant una lÝnea perfecta amb el mon˛lit de pedra central. Sembla mÓgia, per˛ no ho Ús: Ús coneixement!


feu clic per tornar a dalt

La mineria: A la ciutat de GavÓ, hi ha les mines de Can TintorÚ. Sˇn les mines en galeria mÚs antigues d'Europa.

Sˇn galeries excavades al subs˛l per extreure'n la variscita, un mineral de color verd molt apreciat amb el qual es feien collarets i altres peces per a guarniments personals que deurien ser vistos com elements de prestigi. En una de les galeries es va trobar una figureta que representa una dona embarassada que tÚ dos sols per ulls. La pedra Ús de color negre i es creu representa una divinitat femenina vinculada amb la fertilitat. Podria ser la primera verge negra?

Com s'ho feien per veure-hi en la foscor? No hi ha restes de sutge! L'any 2004, es va trobar en una galeria un enterrament. Un dels estris que acompanyaven el difunt era una llÓntia d'oli.


feu clic per tornar a dalt

Si voleu feu una visita al jaciment o en voleu saber mÚs: